piątek, 27 lutego 2015

Deser czekoladowo budyniowo jagodowy

- 2 szklanki mrożonych lub świeżych jagód
- 300-400 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 1-2 łyżeczki miodu
- 500 ml mleka
Śmietanę podgrzej, ale nie gotuj.
Wrzuć pokrojoną czekoladę, mieszając rozpuść dokładnie.
Zostaw do ostudzenia, przykryj folią i włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Jeżeli owoce masz mrożone, wyjmij je z zamrażarki i pozostaw do odmrożenia w miseczce. Ugotuj budyń według wskazówek na opakowaniu, dosłódź miodem, jest delikatniejszy niż cukier. Pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem, aby nie zrobił się kożuch.
Gdy się schłodzi zmiksuj go, nabierze puszystości. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Wszystkie składniki poprzekładaj na przemian w pucharkach lub szklaneczkach, włóż do lodówki na godzinę albo i dłużej.
Taki deser można przechowywać 4-5 dni w lodówce. SMACZNEGO>CMOK

2 komentarze: