niedziela, 12 października 2014

Buraczki z czosnkem na zimę

Jako, że jest sezon więc u mnie burakowo:))
Bardzo proste w przygotowaniu, a bardzo przydatne zimą.
Lubię wiedzieć co jem i często przygotowuję słoiki na zimę. 
Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również 
polecam.
2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.
Gotujemy do miękkości
ok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,
bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych oczkach.
Delikatnie dosalamy i dodajemy 2-3 ząbki czosnku posiekanego lub startego na drobno. Mieszamy. Słoiki wyparzamy i gdy wyschną napełniamy, zakręcamy i pasteryzujemy w gotującej się wodzie 20 minut. Ja polecam na buraki w słoiku położyć liścia laurowego i goździka, który chroni nasze przetwory przed pojawieniem się niechcianej pleśni. Można również dać łyżkę oleju. 
Uwielbiam buraki i polecam chorym na nadciśnienie. CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz