sobota, 25 października 2014

Brioche, chlebek z Finezją

Jest to bardzo delikatny i puszysty chlebek. Można robić na słodko lub na słono. 
Dziś my zrobimy na słono, jako dodatek do oliwy z oliwek, sosów lub marmolady.
Taki umaczany smakuje najlepiej. Będziesz zachwycona/y.
Do 80 g ciepłego mleka 3,2%(niecałe pół szklanki) dodajemy 1łyżkę miodu lub cukru, oraz 30 g drożdży. Wszystko razem mieszamy. Teraz dodajemy 4 jaja, 160 g masła, 15 g soli i 450 g mąki. Wszystko razem wyrabiamy. Na początku jest bardzo kleiste,
i niewygodne w wyrabianiu, ale po jakimś czasie  składniki się ładnie połączą (ręcznie ok.20 min.) Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko klejące.

Już wyrobione ciasto zostawiamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy zwilżoną ściereczką na ok.30-40 min.,powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbijamy ręką i dzielimy na dwie części. Wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Znowu przykrywamy ściereczką na ok.30 minut.
Piekarnik włączamy na 190°. Gdy ciasto ponownie urośnie (20-30 min) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut na drugą od dołu półkę.
Pozycja grzania w piekarniku GÓRA-DÓŁ.
Po tym czasie wyjmujemy chlebek z piekarnika, ale nie z foremek.
Dopiero gdy przestygnie, po jakiś 15 minutach delikatnie wyjmujemy. SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz