- 600 g fasoli Jaś
- 300 g boczku wędzonego
- 300 g karkówki
- 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka
- sos pomidorowy 1 l
- rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku)
- majeranek , pieprz
Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole.Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem.Ok. 2 godzin.
Cebulę i pozostałe warzywa kroimy w kostkę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.Gdy już fasola jest miękka dodajemy podsmażone warzywa.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, i gdy już się wytopi dokładamy karkówkę, również pokrojoną w kostkę.Chwilę smażymy, nie solimy.
Dodajemy do naszej fasolki.
Chwilę gotujemy i dodajemy sos pomidorowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.htmlPo czym dodajemy opakowanie majeranku i pieprz do smaku.
SMACZNEGO

.png)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz