niedziela, 5 października 2014

pieczone buraki z mozzarellą i chrzanem

Niewiarygodnie proste i smaczne.
Odsłona buraków, jakie mało kto zna.

Dla dwóch osób potrzebujemy

- dwa średnie, ugotowane buraki w lekko osolonej wodzie i z łyżką octu

- dwie mazarelle 125g
-  dwie łyżki chrzanu
-  łyżka śmietany
-  przyprawy(sól, papryka słodka i ostra, czosnek)

MOZzARELLĘ kroimy i marynujemy w obu paprykach, lekko solimy.
Drugą kulkę posypujemy dowolną mieszanką ziół i lekko solimy.

Polewamy lekko oliwą z oliwek.

Zostawiamy na ok. godzinę
w pokojowej temperaturze.
Można i dłużej, ale wtedy w lodówce. 
Buraki gotujemy do miękkości.
Kiedy ostygną, obieramy i kroimy 
na plastry 5 mm.
Włączamy piekarnik na 170 stopni z termoobiegiem.

Buraki i mozzarellę układamy w naczyniu żaroodpornym.

 Nie solimy, gdyż ser jest już posolony.
Rozkładamy łyżeczkę posiekanego czosnku z oliwą.http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/oliwa-czosnkowa.html
Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
W tym czasie mieszamy 2 łyżki chrzanu z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i dodajemy do upieczonych, gorących buraków.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz