środa, 22 października 2014

SzaFran Spaghetii

Makaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia.
Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie i chorobach płuc.
Pozyskanie szafranu jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, i to właśnie wpływa na jego wysoką cenę.Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego.
Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy dla 4 osób:
- 350 g spaghetii
- 2 łyżeczki niepełne szafranu
- 5-6 łyżek wody
- 140 g szynki gotowanej, pokrojonej w paski
- 175 g śmietany słodkiej 12% lub tłuściejszej
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- 2 żółtka jajka
Nastaw duży garnek z wodą, przynajmniej 3 litry wody, solimy.Gdy się zagotuje wrzucamy makaron na 10 min. ale sprawdź dokładnie na opakowaniu.
W tym czasie dwie łyżeczki szafranu zagotuj z wodą na patelni i gdy tylko się zagotują składniki wyłącz ogień.

Pokrój szynkę w cienkie, drobne paski.
Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka.
Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta.





Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj.
Gotuj na małym ogniu ok. 6-7 min.MIESZAJ
Co chwila mieszaj i jeżeli  gotujesz w tym czasie makaron, to też go zamieszaj.
A jeżeli makaron już się ugotował, odcedź, ale zostaw sobie pół szklanki wody w której ten makaron gotowałeś. 
Sos powinien troszkę zgęstnieć,zdejmij z ognia i dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Dodaj odcedzony makaron, dobrze wymieszaj i dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!
Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody.
 Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.
Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz