wtorek, 16 czerwca 2015

Szparagi z sosem jajecznym, szynką i młodymi ziemniakami

Taki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby:
- szparagi białe i zielone 15 szt.
- szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości 
- 3 jajka
- koperek, szczypiorek, sól, pieprz
- połowa obranej cytryny,  łyżka masła, szczypta cukru
- łyżka majonezu i octu jabłkowego
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- ziemniaki młode 8 sztuk
- łyżka masła klarowanego
- łyżka startego parmezanu


Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet. (jak masz to daj łyżeczkę musztardy).
Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm.
Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie  dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut.
Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła.
  

Na talerz wykładaj kolejno szparagi, ziemniaki, szynkę i sos jajeczny.
Szparagi posyp parmezanem i polej masłem, a sos jajeczny
posyp szczypiorkiem.
SMACZNEGO
CMOK


1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba sposób który prezentujesz przygotowanie dania:) Pyszny obiadek na każdy dzień:)

    OdpowiedzUsuń