piątek, 21 sierpnia 2015

Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem

Obiadek dla 2-3 osób  w 30 minut !
- 400-500 g kurek
- 1 cebula średnia
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- pół szklanki śmietany słodkiej 12 %
- 8-10 małych młodych ziemniaków
- 2 pomidory malinowe
- 1 pęczek koperku

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj.
Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody.
Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym.
Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora na kilka części.
Teraz wszystko wyłóż na talerze i SMACZNEGO>CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz