wtorek, 20 czerwca 2017

Szybkie ciasto z rabarbarem

Dosłownie w ciągu 6-10 minut ciasto pojawia się już w piekarniku  :)) przepis na średnią blachę.
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- nie pełna szklanka oleju
- 3 laski rabarbaru
- nie pełna szklanka mleka
- 1 cukier wanilinowy

Moja szklanka jest mała , ma 200 ml.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy.
Lekko mleko podgrzać, dosłownie chwilunię, dodać olej i jaja.
Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników.
Wymieszać, tylko do połączenia się składników , więc krótko.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. 
Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru.
Piec w 170 -180 °C góra - dół  przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
SMACZNEGO.CMOK
Jeżeli masz owoce , które puszczają soki lub są mrożone obsyp je najpierw mąką ziemniaczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz