wtorek, 30 września 2014

chleb z mąki orkiszowej na maślance

Po zrobieniu masła, pozostaje mi maślanka. Nie jestem jej fanką, gdyż jest dla mnie mało kwaśna,
dodaję ją więc podczas pieczenia  chleba.
 I co tu mam? Przepis na jeden chleb:


- 0,25 l maślanki lub kwaśnego mleka
- 0,25 ciepłej wody
- 1 kilo mąki orkiszowej lub chlebowej
- Płaska łyżka soli
- 25 g drożdży


Drożdże mieszam z wodą, na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę, i na koniec daję sól. Robot Kiciuś wyrabia.


Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól.Chwilę wyrabiamy. Gdy już 
ciasto się nie klei, zostawiamy na 5 minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy 
ściereczką i czekamy  aż podwoi swoją objętość.Zwykle trwa to ok.30 minut.
Po tym czasie, wyjmuję ciasto i dzielę je dowolnie na części.
Mniejsze lub większe chlebki czy bagietki.
Czekam 20 minut i włączam piekarnik, jak już się nagrzeje do 200 ° C piekę 34 - 40 minut góra-dół.

SMACZNEGO.CMOK
Pieczywko jest gotowe kiedy chlebki, gdy popukamy od dołu
wydają głuchy dźwięk.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz