wtorek, 16 lutego 2016

Bagietka z grzybami

Bagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek.
FARSZ:
- 500 g pieczarek
- 300 g prawdziwków
- 3 średnie cebule
- 3 liście laurowe
- pieprz czarny, sól
- olej do smażenia







Grzyby oczyść i pokrój na niewielkie kawałki. Podsmaż osobno na gorącej patelni, aż odparuje woda. Cebule obierz, posiekaj drobno i również podsmaż na złoty kolor, dodając liście laurowe, sól i pieprz po pół łyżeczki. Zmieszaj wszystko razem, dopraw do smaku i jeszcze podduś ok. 8-10 minut, często mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.
CIASTO:
- 500 g mąki
- 250 g wody
- 15 g drożdży
- 10 g soli
- 1 jajko
Drożdże rozpuść w letniej wodzie, przesiej do niej 200 g mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 -20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaj resztę przesianej mąki i wyrabiaj ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ponownie około 8 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, gładkie i nie klejące pozostaw je pod przykryciem godzinę.
Po tym czasie podziel ciasto na trzy części.
Rozwałkuj cienko, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zwiń w roladę. Ułóż obok siebie i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie posmaruj rolady pozostałym jajkiem. Upiecz w 250 ° góra- dół przez 30 minut.
SMACZNEGO. CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz