czwartek, 8 stycznia 2015

Pierś z kurczaka duszona w cebuli z marchewką

Danie obiadowe, do wykonania w 30 minut.
Nie zawiera mąki, więc jest dla "chorych na gluten."
Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Mięso nie będzie wysychało podczas pieczenia.
Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...
Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:
- 1 pierś podwójna z kurczaka, olej do smażenia, łyżka masła
- 400 g mrożonej marchewki
- 3 cebule, pieprz i sól
- 3 liście laurowe
- 100 g słodkiej śmietany
- papryka w ostra i słodka
- curry i gałka muszkatułowa
-szwedzka surówka z ogórków
Piersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry i pieprzem.







Cebulę obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju np.kokosowym
razem z liściem laurowym i szczyptą soli. Przykryj i podduś ok 5-6 minut. Po tym czasie odgarnij cebulę i połóż mięso. Nakryj podduszoną cebulą i przykryj. Po około 12-15 minutach przewróć piersi na drugą stronę i nakryj ponownie cebulą i duś pod przykrywką jeszcze około 8-10 minut. W czasie gdy mięso się dusi ,rozgrzej masło na osobnej patelni lub w rondelku,wrzuć mrożone marchewki, posól i przykryj pokrywką. Duś na niewielkim ogniu.
W momencie kiedy przewrócisz mięso na drugą stronę, wlej do marchewki śmietanę i już nie przykrywaj, niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas.
Po kilku minutach wyłóż pięknie wszystko na talerz, dołóż sałatkę i SMACZNEGO>CMOK

1 komentarz: