sobota, 18 kwietnia 2015

Sernik waniliowo czekoladowy

Upiecz !
Na dużą blachę
- 1 kilo twarogu 3 razy mielonego
- 10 świeżych jaj
- szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki kaszy manny
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki śmietany 18 lub 30% słodkiej
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Włącz piekarnik na 170 ° góra-dół.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj połowę śmietany słodkiej , wymieszaj.









Żółtka oddzielić od białek. Ubij białka z odrobiną cukru i szczyptą soli. Twaróg zmiksuj z cukrem, żółtkami i resztą śmietany, oraz jogurtem.Dodaj budyń i kaszę manną.
Do masy twarogowej dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
Podziel ciasto na dwie części. Do jednej wlej lekko ciepłą czekoladę, wymieszaj.
Ciasto partiami wylej do formy wyściełanej papierem do pieczenia.
Piecz 1 godzinę w 170° stopniach. Jeżeli będzie się bardzo rumieniło zmniejsz na 160°.
Studź ciasto w lekko otwartym piekarniku.
Gdy ciasto jest już zimne, można zjadać. 
Można też udekorować.
300-400 g mrożonych truskawek i jedna 
galaretka morelowa.
Galaretkę rozpuść w połowie gorącej wody niż jest podana na opakowaniu. Dodaj odmrożone truskawki razem z sokiem. Gdy zacznie gęstnieć wylej ją na ciasto. Zostaw w chłodnym miejscu aż zastygnie.SMACZNEGO>CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz