środa, 1 kwietnia 2015

Udziec z indyka z warzywami

- 1,5 - 2 kilo udźca z indyka
- 6 małych marchewek
- 2-3 małe pietruszki
-kawałek selera
 - 4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju z awokado
- 6-8 średnich ziemniaków
- 2 duże cebule
- 5 liści laurowych
- 6-8 kulek ziela angielskiego
- łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs

Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu .Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami.
Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim.
Z pozostałych przypraw zrób mieszankę.
Mięso oczyść , umyj i osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół.
Poukładaj indyka na warzywach.
Polej olejem z awokado(znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych) lub innym dostępnym.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz w 200° termo obieg przez 1,5- 2 godziny, aż do miękkości mięsa. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez około 20 minut. Podawaj mięso polane powstałym wywarem i uduszonymi w nim warzywami.
Przepis jest dla 5-6 osób.
SMACZNEGO. CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz