czwartek, 17 września 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowym i grzybami leśnymi.

Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem grubo zmielonym. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.Najlepiej na noc.
Polędwiczkę przekrój pod skosem. Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym lub smalcem (1,5 łyżki) Przed położeniem mięsa na patelni każdy kawałek potraktuj tłuczkiem, ale delikatnie. Smaż 3 minuty, nie dłużej. Przewróć na drugą stronę i dodaj posiekaną jedną cebulę z ziołami(kilka listków liścia laurowego, szałwi i tymianku). Zmniejsz ogień aby cebula się nie zjarała. Teraz smaż około 6 minut, nie odwracaj mięsa,dodaj trochę masła, jeżeli jest za sucho na patelni., zamieszaj ewentualnie w cebuli.Wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę.Dosól!
Po tym czasie wlej na patelnię śmietanę do sosów nie mniej jak pół szklanki, posól do smaku. Jak masz dodaj również kurki, ale nie jest to obowiązkowe.
Zmniejsz jeszcze ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał.
DUŚ aż ziemniaki dojdą, w między czasie przygotuj swoją ulubioną sałatkę, u mnie to będzie sałata rzymska z oliwą i octem jabłkowym, tak po prostu..lekko posolona oczywiście.

Pod koniec tych 15 minut zdejmij pokrywkę , niech śmietana odparuje i zgęstnieje. Ziemniaki już są miękkie posyp je np koperkiem. Dodaj na talerz królową Twojego dania, czyli polędwiczkę w śmietanie mmm...

Smacznego.CMOK.  Obiad w 30 minut. 

5 komentarzy:

  1. Ależ pyszne danie :)
    Całkiem moja kuchnia, uwielbiam takie smaki. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi tak wielkiej ochoty, że w tym tygodniu mimo braku czasu wyskrobie go i zrobie to danie! Dziekuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mięsa czerwonego nie soli się wcześniej bo sól wyciąga soki i mięso twardnieje

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie nic takiego się nie stało, danie bardzo smakowało:)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń