czwartek, 1 października 2015

Tiramisu bez alkoholu i surowych jajek

Najpierw zrób biszkopt. 5 jaj oddziel na żółtko i białko. Białko ubij z szczyptą soli na sztywno, dodaj cały czas miksując pół szklanki cukru pudru i pojedynczo żółtka. Gdy osiągniesz puszystą masę odstaw miksowanie i ręcznie wymieszaj przesianą szklankę mąki z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i łyżeczką
proszku do pieczenia. Piecz w 180° góra dól na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Gdy ciasto się piecze zrób 0,5 litra kawy z expresu, mocnej kawy.
Gdy ostygnie, weź jakąkolwiek formę, ja mam mała tortownicę i wyłóż ją folią spożywczą.
Na dno wytnij biszkopt, tyle ile potrzeba na zakrycie dna.
Nasącz go zimną już kawą, na każde miejsce biszkopta daj tylko raz espresso, nie może być za mokry, rozciapie się inaczej.


Teraz ubij 0,5 l śmietany 36 %. gdy zacznie sztywnieć dodaj cztery łyżki cukru i 0,5 kilo sera mascarpone, serek dodawaj stopniowo, powoli miksując, ale uważaj żeby nie zrobić masła.
Połowę masy wyłóż na biszkopt. I powtórz czynność od początku, czyli na masę ułóż biszkopt, na biszkopt kawę w płynie i masę .

Ciasto do lodówki na noc, a przed podaniem posyp kakao. SMACZNEGO. CMOK.
Ciasto trzymane w lodówce jest dobre przez 5 dni.
Posyp kakaem dopiero przed podaniem ! 


3 komentarze: