piątek, 18 grudnia 2015

Pierogi ruskie czyli z ziemniakami, cebulką i porem ♣

NA PIEROGI
- 0,5 kilo mąki krupczatki
- 100 g masła
- 0,5 l mleka
- 1 jajo
- szczypta soli
- mąka do podsypania
FARSZ
- 1 kg ziemniaków
- 700 g twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- 1 średnia cebula i 2 ząbki czosnku
- 1 średni por
- łyżeczka pieprzu mielonego
- łyżeczka soli
- łyżka smalcu lub oleju
Ziemniaki gotujemy z małą cebulą i czosnkiem w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę podsmażamy na złoto z porem ( wszystko drobno posiekane). 

Gdy ziemniaki ostygną dodajemy twaróg i podsmażoną cebulę z porem i pieprz. Dokładnie rozdrabniamy widelcem, mieszamy i dosalamy do smaku. Farsz gotowy.
Mąkę zalewamy gorącą wodą lub mlekiem z masłem, gdy ostygnie tak aby można było wyrabiać dodajemy jajko i ugniatamy gładkie ciasto. Zostawiamy na 30 minut pod przykryciem aby się przegryzło.

Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy farsz i formujemy pierogi swoją metodą.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną. Podajemy z podsmażona cebulką lub z boczkiem, albo i z tym i tym.
SMACZNEGO. CMOK.
Ciasto nadaje się do zamrażania na surowo. Pierogi rozkładamy z szufladzie zamrażalnika na papierze do pieczenia, gdy się zmrożą przekładamy do woreczka. Aby je przygotować wrzucamy zamrożone na wrzącą osoloną wodę, gotujemy aż do wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz