piątek, 11 grudnia 2015

Wędzona makrela z kaszą BULGUR i buraczkami z imbirem

Dla jednej osoby:
- 1/3 szklanki tartych na dużych okach buraczków
- 2 posiekane małe cebule
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- sól
- łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała wędzona makrela
- mała puszka groszku zielonego
- 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki
- pół szklanki kaszy Bulgur razowej
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- pół szklanki bulionu lub osolonej wody
- odrobina pora
- 2 łyżki oleju kokosowego


Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż  małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę mieszaj aż kasza się połączy z tłuszczem i cebulką. (1,5-2 min).

Teraz dolej pół szklanki posolonej wody lub bulionu. Zagotuj i zmniejsz gaz do minimum.Przykryj i zostaw tak na 9 minut. Po tym czasie wyłącz kaszę, zamieszaj i dodaj do niej groszek i kukurydzę oraz  połowę wędzonej makreli w dużych kawałkach. Drugą połowę zostaw w całości.


Gdy kasza się gotuje podsmaż drugą cebulkę z startym imbirem,pieprzem i szczyptą soli. Dodaj  buraczki a gdy  składniki się połączą wyłącz gaz i dodaj sok z cytryny.
Wyłóż wszystko na talerz, udekoruj odrobiną pokrojonego pora.
SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz