środa, 16 marca 2016

Bakłażan z tuńczykiem w pomidorach uduszony z kaszą jaglaną

- 150- 200 g tuńczyka w oleju
- pół litra sosu pomidorowego
- 1 mały bakłażan
- szczypta tymianku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki curry lub ziół marsala
- szklanka kaszy jaglanej
- sól
- liść laurowy
- natka pietruszki lub koperku
- 3 ząbki czosnku
Tak dla 2-3 osób jest ten przepis..
Sos pomidorowy np. tego przepisu tutaj podgrzej , dodaj pokrojony w kostkę , nie za dużą bakłażan, tymianek, pieprz, curry, liść laurowy i odrobinę soli. Wszystko to duś około 13-15 minut, mieszaj co jakiś czas. 

Wstaw w między czasie kaszę z osoloną szklanką wody i liściem laurowym, doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz na minimum i zostaw na 12 minut pod przykrywką, wyłącz gaz i zostaw, niech odetchnie.

Dodaj do bakłażana połowę tuńczyka. Zamieszaj i podawaj z gotową już kaszą, posyp wszystko natką pietruszki lub koperkiem, wyłóż resztę tuńczyka. SMACZNEGO.CMOK.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz