Uwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA.
Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.
Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem
do robienia z nich przetworów.
Ja robię najczęściej podstawowy sos
z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.
Do naszego sosu potrzebujemy
- 3 kilo pomidorów
- 3 średnie cebule posiekane
- sól, pieprz,
- 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka liści laurowych (5szt).
- olej do smażenia
- 4 ząbki posiekanego czosnku
Pomidory myjemy, robimy na czubku każdego
warzywa nacięcia i zalewamy wrzącą wodą.
Po kilku minutach zlewamy wodę, obieramy
pomidorki ze skórki, wycinamy stwardniały
środek (tak jak na zdjęciu u góry) i dzielimy na 4 części.Teraz rozgrzewamy w garnku olej, dorzucamy cebulę, liść laurowy i szklimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Gdy cebula zmięknie solimy i pieprzymy,
dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy całość.
Teraz dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływem
ciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już teraz
dusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić.
Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje.
Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz