Piękne, mięsiste śledzie.
Bardzo lubimy oboje śledzie w konserwie, ale
z powodu dużej zawartości soli w nich
staramy się ich nie kupować.
Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.
Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.
Tak przygotowane ryby smażymy

Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.
Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.
Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który
robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html Jeszcze gorący sos chwilę blenduję ,

Na każde pół litra sosu dodaję 1/4 szklanki octu jabłkowego i dosłownie jeszcze chwilę trzymam na ogniu i zalewam jeszcze gorącym sosem śledzie w słoiku.
Zakręcam, czekam aż ostygną i jeżeli to nie są weki , wkładam do lodówki.
Cztery dni póżniej ZAJADAM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz