niedziela, 28 września 2014

Pasterski sos do makaronu

Historia tego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.
Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.
A oto moja wersja:
- Pieczarki 40dkg
- Sos pomidorowy 1 litr
- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek


-  niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie)
- przyprawy:pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki są posolone.
- olej lub masło klarowane do podsmażenia
- posiekana pietruszka(garść)
Robimy sos pomidorowy według http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html jeżeli nie mamy świeżych pomidorów używamy tych z puszki. 
Kroimy szynkę w paski lub kostkę, jak nam wygodnie.


Rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy szynkę i chwilę smażymy.
Podczas gdy nam się nasza wędlina smaży
obieramy pieczarki i dowolnie kroimy.

Szynkę zdejmujemy z patelni na talerzyk i 
smażymy pieczarki na tej samej patelni.

NIE SOLIMY
Możemy dodać liścia laurowego.
Podsmażamy na złoty kolor, jeżeli trzeba dodajemy odrobinę tłuszczu.

Gdy już pieczarki są gotowe, dodajemy do grzybów szynkę, sos pomidorowy, śmietanę i pietruszkę.

Wszystko mieszamy, chwilę 
gotujemy , smakujemy,doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą jeżeli nam tego brakuje po czym SOS GOTOWY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz