piątek, 26 września 2014

Prosty przepis na chleb

Od kilku lat piekę sama chleb. Nauczyłam się jeszcze we Włoszech, kiedy tam pracowałam.
Ten przepis to najprostszy i najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo.
Będzie to chleb biały, zwykły, taki który kupowany jest na co dzień, ale smak o 1000 stopni lepszy. Potrzebujemy przygotować:
- 1 kilo mąki Tortowej

- 30g drożdży


- 0,5 litra letniej wody lub mleka


-  łyżka masła(opcjonalnie)


-  niepełna łyżka soli.


Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, wsypujemy mąkę do dużej miski, albo na stolnicę. Robimy dziurkę w mące i wlewamy nasze drożdże, chwilę mieszamy, dodajemy sól i masło. Teraz wyrabiamy.
Jeżeli mamy robot kuchenny wrzucamy wszystko do misy i robot pracuje za nas. Kiedy już ciasto odchodzi od ścianek naszej misy i jest sprężyste oraz nie klei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.

 Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni.
Jeżeli jest bardzo ciepło to ciasto rośnie szybciej i odwrotnie, jeżeli zimno to wolniej.Dlatego zaglądamy co jakiś czas do niego, pierwszy raz tak po ok 20 minutach, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok. 30 minut i nie jest za gorąco.
Gdy wyrosło, włączamy piekarnik na 200 st. góra-dół.
Chyba że nasz piekarnik nagrzewa się szybko to pomijamy ten punkt.
Naoliwiamy delikatnie ręce, wyciągamy nasze ciasto i formujemy chlebki.
Wielkość i kształt taki jaka nam się zamarzy.

Nakrywamy i czekamy, aż podrośnie ok.20 minut.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.



Nasze pieczywko gotowe jest gdy spód chleba , kiedy w niego postukamy wydaje głuchy odgłos.

Można sprawdzić też drewnianą wykałaczką.
To się nie może nie udać.SMAKOWITOŚCI!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz