wtorek, 25 listopada 2014

Gulasz Wołowy alla strogonof

- wołowina 800 g
- cebula 2 szt
- pieczarki 250 g
- papryka czerwona 250 g
- smalec 30 g
- łyżka papryki słodkiej
- łyżka soli
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 50 g ogórków kiszonych
- 2 ząbki czosnku, liść laurowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ja kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.
Włóż kawałki mięsa i obsmaż je na brązowo z każdej strony, jeżeli podejdzie wodą tu ją przelej do osobnego garnka,w którym będziesz dusił gulasz.NIE SÓL. Gotowe mięso przełóż do garnka, włącz mały ogień. Warzywa umyj, oczyść i pokrój w/g uznania.
Na kolejnym 10 g smalcu podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę w proszku.Wymieszaj. Podduś 2 minuty i wlej litr wody.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dolewaj po szklance wody, gdy odparuje i mieszaj co jakiś czas.
Gdy mięso się gotuje resztę warzyw podsmaż na ostatnim kawałku smalcu, najpierw wrzuć paprykę, zamieszaj i po 2-3 minutach dodaj pieczarki i ogórki, nie dosalaj. Podsmaż na brązowo, ok 5-7 minut.
Dodaj po około 1,5 godzinie do sosu i duś jeszcze 30 minut, w razie potrzeby dolej wody, ale nie wiele, aby nie był za rzadki.
Taki sosik zakropiony kwaśną śmietaną pasuje do ziemniaków, knedli, klusek i placków z ziemniaków. SMACZNEGO>CMOK.
Jeżeli wolisz na ostro , dodaj ostrej papryki. Pozdrawiam, Jola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz