Dają one lekko kwaśny smak.
Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm.
POTRZEBUJEMY DWIE MASY:
Na czekoladową :
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 250 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka rozdzielone
- 5 łyżek mleka
Na serową :
- 600 g zmielonego twarogu
- 4 jajka rozdzielone
- nie całą szklankę cukru pudru
- 100 g masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
i do wykończenia kilka malin świeżych lub mrożonych.
Na ciemną masę zagotuj w garnku mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy, masło. Gotuj ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą, dno wyłóż papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową.
Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta.
Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli.
Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą blachę. Teraz masa serowa.
Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubite białka jajek. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na warstwę masy czekoladowej.
Polej wierzch ciasta pozostawioną masą czekoladową w szklance i wyłóż kilka malin. Jeżeli masz mrożone to obtocz je najpierw w mące, aby nie puściły soków. PIECZ w 180-190 ° góra-dół około 50-55 minut. SMACZNEGO. CMOK.
smaczne, puszyste i warte grzechu:)) Arek
OdpowiedzUsuń