środa, 19 listopada 2014

Isaura. Czekoladowo twarogowe ciasto z malinami

Ciasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami.
Dają one lekko kwaśny smak.
Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm.
POTRZEBUJEMY DWIE MASY:
Na czekoladową :
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 250 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 4 jajka rozdzielone
- 5 łyżek mleka
Na serową :
- 600 g zmielonego twarogu
- 4 jajka rozdzielone
- nie całą szklankę cukru pudru
- 100 g masła
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
i do wykończenia kilka malin świeżych lub mrożonych.
Na ciemną masę zagotuj w garnku mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy, masło. Gotuj ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką tartą, dno wyłóż papierem do pieczenia. Naszykuj składniki na masę serową.
Gdy masa ostygnie dodaj żółtka jaj i zmiksuj na gładką masę. Odlej pół szklanki i odłóż ją na bok do wykończenia ciasta.

Do masy w garnku dodaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Zmiksuj. Ubij białka z czterech jaj ze szczyptą soli.
Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Odstaw lub wyłóż masą blachę. Teraz masa serowa.
Twaróg, żółtka, cukier, masło, dobrze wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubite białka jajek. Delikatnie wymieszaj i wyłóż na warstwę masy czekoladowej.





Polej wierzch ciasta pozostawioną masą czekoladową w szklance i wyłóż kilka malin. Jeżeli masz mrożone to obtocz je najpierw w mące, aby nie puściły soków. PIECZ w 180-190 ° góra-dół około 50-55 minut. SMACZNEGO. CMOK.

1 komentarz: