Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.

- szklanki grochu całego
- majeranek
- sól
- przyprawy
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1-2 ziemniaki

Nadmiar wody usuń.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- pół litra mleka
- sól
Mleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania podsyp trochę mąką i dodaj jajko oraz sól. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.
Odrywaj po kawałeczku i wałkuj, nadziewaj, sklejaj.
Lub zamroź, poukładane na odrobinie mąki, lub przykryj aby nie wysychały i ugotuj jak zgłodniejesz.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz