niedziela, 23 listopada 2014

Pierogi z grochem

Pierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku, ale z powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie.
Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania.
Najpierw farsz:
- szklanki grochu całego
- majeranek
- sól
- przyprawy 
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1-2 ziemniaki
Groch namocz w wodzie przez 8-12 godzin. Po tym czasie ugotuj go w tej wodzie, dodając sól, liście laurowe, pieprz, a nawet włoszczyznę do smaku. Dodaj boczek. Gotuj do miękkości.Obierz i pokrój 1 duży lub dwa małe ziemniaki i dodaj pod koniec gotowania,dodaj majeranek, ok.2 łyżek.Pogotuj jeszcze aż ziemniaki zmiękną.Odcedź i usuń liście laurowe.Jak ostygnie, pokrój boczek w kawałki i wszystko zmiksuj.
Nadmiar wody usuń. 
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- pół kostki masła
- pół litra mleka
- sól
Mleko z masłem zagotuj, zalej mąkę. Poczekaj aż przestygnie, na tyle aby móc wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania podsyp trochę mąką i dodaj jajko oraz sól. Wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne.






Odrywaj po kawałeczku i wałkuj, nadziewaj, sklejaj.
Zagotuj wodę z solą i gotuj aż wypłyną i jeszcze chwilkę.
Lub zamroź, poukładane na odrobinie mąki, lub przykryj aby nie wysychały i ugotuj jak zgłodniejesz.
SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz