niedziela, 16 listopada 2014

Pizza, różne wariacje w dodatkach

W pizzy ważne są zarówno dodatki , jak i ciasto.
Przepisu poniżej nauczyłam się we WŁOSZECH, od tamtejszych kucharzy.
Teraz nauczę Alicję, która podobnie jak chleb zrobi ciasto, jak i dodatki sama. Na dwie blachy Alicja potrzebowała:
- 1000 gram mąki pszennej
- 40 g drożdży
- łyżeczkę soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- dwie szklanki wody
na jedną blachę użyj nie całą szklankę wody i jajko, a resztę składników podziel na pół.
Woda powinna być letnia. Alicja rozpuściła w misce drożdże z wodą, dodała mąkę i jajko.
Rozmieszała i dolała oliwę z oliwek, może też być olej słonecznikowy, oraz dodała sól.
Teraz zaczęła wyrabiać ciasto. Aby było wygodniej przeniosła się na stolnicę.
Wyrabiała tak długo, aż ciasto zaczęło odklejać się od stolnicy.Trwało to około 15 minut. Jeżeli ciasto jest za luźne dodaj mąki, jak za suche, wody.Powinno być miękkie i elastyczne.
Kiedy uzyskała jednolitą i nie klejącą masę, schowała ciasto do miski i nakryła wilgotną ściereczką na około 30 minut.
TERAZ DODATKI.
Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.
Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj.








Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym oleju pieczarki, nie soliła. Pokroiła szynkę gotowaną ok. 30 dkg. Obrała i oczyściła jedną słodka paprykę i pokroiła w kostkę.

Minęło już około 30 min. ciasto podrosło. 
Rozgrzewamy piekarnik na 200° termoobieg.
Blachę do pizzy posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów.

I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKI
W czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy.
Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła: Pokrojonego ananasa i kukurydzę z puszki, na drugiej pieczarki i kukurydzę.Na trzeciej i czwartej połówce znalazły się pokrojone oliwki, tuńczyk w sosie własnym, papryka słodka świeża i  papryczki ze słoika łagodne.
Całość sypiemy startym serem, w ilości jaka Wam odpowiada.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200 ° na  20 minut.
SMACZNEGO.CMOK



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz