- 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek
- 4 średnie ziemniaki
- olej do smażenia
- papryka ostra i słodka
- sól
- sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata
- ocet owocowy i oliwa z oliwek
- łyżka masła
wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na kilka części. Najlepiej nadają się do tego ziemniaki z małą ilością skrobi np. Irga lub Irys.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy ziemniaki i gotujemy ok. 6-7 minut. Włączamy piekarnik na 200° termoobieg.
Po ok. 7 minutach odcedzamy kartofle, wykładamy na naoliwioną blachę, posypujemy obiema paprykami i solą.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż się zrumienią.
Podczas gdy ziemniaki dochodzą przygotowujemy sałatę.
Granata rozpoławiamy i lekko pukając od góry, dodajemy do sałaty lodowej, umytej i osuszonej. Lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki octu owocowego i odrobinę oliwy z oliwek.
Teraz mięso. Kroimy na 1 cm plastry. Naoliwiamy olejem kokosowym lub innym. Rozgrzewamy porządnie patelnię.
Kładziemy mięso.NIE SOLIMY!!! Smażymy 3 minuty, odwracamy, doprawiamy solą i kładziemy kawałeczki masła, smażymy 1 minutę i wyłączamy ogień.
Wykładamy na talerz ziemniaki, sałatę i mięso. SMACZNEGO!!!
CMOK. Super szybki i smaczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz