piątek, 7 listopada 2014

Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku

Pierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek.
Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych.
Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min.
Na farsz przygotowujemy
- jedną dużą cebulę
- 200 g mozzarelli
- 100 g twarogu opcjonalnie
- 500-600 g grzybów
- sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażenia
Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy z pieprzem czarnym ( 1 łyżeczka) i z 2-3 listkami laurowymi.
Grzyby siekamy na drobno i dodajemy po kilku minutach do cebuli.
Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.
Robimy ciasto:









- 350 g przesianej mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół szklanki letniej wody
Zagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz.

Odkrawamy po kawałku i wałkujemy na 2-3 mm.Wykrawamy kółka np. szklanką.(ja używam pół litrowy słoik)
Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę.
Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto.
Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać.
Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok.20-30g
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej patelni.
Jeżeli pierogi zdążą wystygnąć przed podaniem, zanurz je na chwilę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp kostkami boczku i zajadaj.
SMACZNEGO. 
Taka ilość starczy dla 4 osób.
CMOK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz