Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu.
Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady.
Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek.
- 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku
- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 700-800 g żeberek wieprzowych
- olej do smażenia
- sól, pieprz, liść laurowy
Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu.
Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej
7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie.
Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas gotowania się skraca.
Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso.NIE SÓL. Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją.Nie przypal.
Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw.
Na średnim ogniu gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie i odparuje połowa wody. W między czasie na początku gotowania zbiorą się szumowiny, zbierz je łyżką cedzakową i wyrzuć.Dodaj ząbek lub dwa czosnku.
Po tym czasie, wyjmij mięso i zblenduj dokładnie sos, jak jest za gęsty to dolej odrobinę wody, posmakuj i ewentualnie dopraw.Wrzuć mięso z powrotem do sosu, podduś jeszcze chwilę i podawaj. Ja podałam z pure ziemniaczanym http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/pure-ziemniaczane-klasyka.html i konserwową papryką. SMACZNEGO.CMOK
wygląda pysznie napewno zrobie!
OdpowiedzUsuń