piątek, 7 listopada 2014

Wywar mięsny na Zupę / Consume soup

Ja, jestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. 
Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam.
- dwie średnie marchewki
- jedna średnia lub dwie małe pietruszki
- połowę pora
- połowę małego selera
- jedna cebula
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sól,pieprz
- jedno udko od kurczaka
- kawałek kości wieprzowej na zupę.
Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.
Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin.
Na początku pojawi się piana, można ją zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić, wywar będzie klarowniejszy.
Po ok.2 godzinach wyjmujemy warzywa i mięso.
Wywar wlewamy do słoików, gdy jest zimny zamykamy i wkładamy do lodówki. Mięso obrane z kości i warzywa można dodać do przygotowywanej później zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz