Dorsz. Lubię to.
Zrobiony klasycznie i po mojemu. Co kto lubi ;))
Najlepiej smakuje jednak panierowany i stąd ta propozycja.
Filety mam dosyć cienkie, więc wzbogacenie o "kołderkę"w tym przypadku jest wskazane.
- 4 filety z dorsza
- pół szklanki startego parmezanu
- pół szklanki bułki tartej
- 2-3 jajka
- sól
- olej do smażenia
Filety posolić z obu stron i zostawić na około 15-20 minut.
2 Filety przetnij na pół i umocz delikatnie lub posmaruj roztrzepanym jajkiem, obtocz w parmezanie i teraz zanurz w jajku, a następnie delikatnie połóż na rozgrzany olej. Smaż około 3-4 minuty z jednej strony i 2-3 z drugiej.Pozostałe jajko, jeżeli Ci zostało wlej do smażącej się ryby po przewróceniu na drugą stronę.
Pozostałe dwa filety, również przekrój i tym razem najpierw zanurz w jajku, po czym obtocz w bułce i na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smaż około 3-4 minuty z jednej i 2-3 z drugiej strony do uzyskania
złotego koloru.Również gdy jajko Ci zostało wlej na gorącą patelnię. I to wszystko. Mało składników a smacznie.
Podawaj z ziemniakami i np. kiszoną kapustą, lub z chlebem i masłem.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz