- 2-3 filety z łososia
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- sok z połowy cytryny
Filety umyj o dokładnie osusz.
Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
Zostaw na min. 20 minut pod przykryciem.
Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut.
Przewróć, zmniejsz ogień o połowę i smaż następne 5-6 minut. Przewróć ponownie, przykryj folią aluminiową , odczekaj 2 minut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią.
Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem w polewie czosnkowej z jogurtu. SMACZNEGO>CMOK
dzięki masłu klarowanemu wydobędziesz maximum smaku z łososia. POZDRO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz