środa, 19 sierpnia 2015

Łosoś smażony na maśle

Dla 2-3 osób
- 2-3 filety z łososia
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- sok z połowy cytryny




Filety umyj o dokładnie osusz. 
Natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
Zostaw na min. 20 minut pod przykryciem.
Rozgrzej porządnie masło klarowane, połóż łososia skórą do dołu i smaż 6-8 minut. 

Przewróć, zmniejsz ogień o połowę i smaż następne 5-6 minut. Przewróć ponownie, przykryj folią aluminiową , odczekaj 2 minut i wyłącz gaz. Daj rybie jeszcze odpocząć 3 minuty na patelni, pod folią. 
Podawaj np. z młodymi ziemniakami w koperku i zieloną sałatą z pomidorkiem w polewie czosnkowej z jogurtu. SMACZNEGO>CMOK
dzięki masłu klarowanemu wydobędziesz maximum smaku z łososia. POZDRO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz