- 1 kilo zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 3 czerwone galaretki
- 1 zielona galaretka
- 2 łyżki żelatyny
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 szczypty soli
1 i 1/2 galaretki czerwonej rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia na około 30 minut.
Białka z dwóch jajek ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodaj przy końcu ubijania łyżeczkę cukru pudru.
Teraz utrzyj żółtka z dwoma łyżkami cukru na puszystą masę, dodaj połowę twarogu i galaretkę wcześniej przygotowaną i już ostudzoną. Wymieszaj dokładnie a następnie dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę serową.
Wyłóż masę do formy wyłożonej folią aluminiową. Schowaj do lodówki, aby stężało ( około 30-40 minut
Teraz rozpuść 1 zieloną galaretkę w 1 i 1/2 szklance wody i odstaw do ostudzenia.
Po około 30 minutach wylej na sernik ostudzoną zieloną galaretkę i znowu schowaj na około 30 minut do lodówki.
Rozpuść dwie łyżki żelatyny w połowie szklanki gorącej wody. Odstaw.
Gdy zielona galaretka już stężeje ubij dwa białka z szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj jedną łyżeczkę soli.
Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, dodaj ziarenka z laski wanilii i resztę twarogu, a na koniec ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wylej na galaretkę agrestową , przykryj ciasto folią i schowaj ponownie na około 30 minut.
Przygotuj galaretkę czerwoną. 1 i 1/2 galaretki rozpuść w półtorej szklanki wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz