Na około 10 porcji :
- 1,5 kg kurek
- 2-3 cebule
- 2 mozzarelle 125 g
- pęczek natki pietruszki
- łyżka pieprzu
- pół łyżki soli
- 5-6 liści laurowych
- olej do smażenia
Kurki oczyść i umyj. Pokrój na drobne kawałki. Podsmaż je partiami na niewielkiej ilości oleju. Smaż tak długo aż odparuje woda, pod koniec delikatnie posól. U mnie wyszły 3 patelnie, każdą partię odłóż do innego naczynia.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż około 10 min. z liściem laurowym i odrobiną soli, tak z pół łyżeczki. Dodaj do grzybów. Wymieszaj i poczekaj aż się trochę przestudzą.
W między czasie posiekaj na drobno pietruszkę i pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj do farszu. Dosyp pieprzu i wymieszaj. Popróbuj, jak trzeba to dosól.
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- pół kostki masła + pół litra mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
Zagotuj mleko z masłem, dodaj do mąki. Poczekaj aż trochę ostygnie, chyba że masz robota to nie musisz czekać. Wymieszaj i wyrabiaj, podczas wyrabiania dodaj sól i jajko.
Wstaw wodę, dobrze ją osól i zrobione pierogi gotuj do wypłynięcia i jeszcze 1 minutę.
Wykładaj na posmarowaną delikatnie blachę. Podawaj soute lub z podsmażonym boczkiem, lub z surówką lub po prostu podsmażone na maśle.
Pierogi zanim ugotujesz, możesz również zamrozić, układając je na posypanym spodzie np talerza mąką, a gdy się zmrożą do woreczka i na późniejsze wieczorki i obiadki jak znalazł. SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz