Wiem, wiem że dużo jest przepisów z kiszonymi ogórkami,ale co tam ;
Na słoik litrowy
- 7-8 małych ogórków gruntowych
- 0,5 l wody z pół łyżki soli (dobre pół) kamiennej
- 4-5 baldachimy z kopru
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm chrzanu
- kawałek liścia chrzanu
Zagotuj wodę z solą kamienną.
Do słoika włóż na dno połowę chrzanu, czosnku i koper.
Poukładaj ogórki ciasno i wciśnij liść chrzanu, drugi kawałek korzenia,czosnek i jak masz miejsce koper.
Zalej wszystko gorącą wodą z solą. Porządnie zakręć, odwróć słoiki do góry nogami, nakryj grubym ręcznikiem i zostaw do wystygnięcia.
Tak samo robię ogórki małosolne, tyle że nie zakręcam słoika,no i nie odwracam do góry nogami. Nakrywam małym talerzykiem i już po kilku dniach wcinam.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz