sobota, 8 listopada 2014

Sos Ragout bolognese

Jest to typowo włoski specjał, ale świetnie odnajduje się i w naszej kuchni.
Sos który doskonale pasuje do różnych rodzai makaronów, do lasagne, chleba i kopytek.
Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców.
Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego
- 200 g koncentraty pomidorowego
- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają
- pół litra wywaru mięsnego lub wody
- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora
- duża cebula
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.NIE SOLIMY. Mięso mielimy na sicie o dużych oczkach, dodajemy do warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.
Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą.
Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso.
DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. 
I znowu na małym ogniu dusimy ok. 1-1,5 godziny, aż odparuje połowa wody, często mieszając aby nie przypalić.
Przepis jest na ok. 3 litry sosu. Ja część zamykam w słoiki, jak sos jest jeszcze gorący, a część zostawiam na danie z makaronem i parmezanem.SMACZNEGO.CMOK



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz