Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania.
No i niedrogo.
Ciasto:
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- szklanka mąki
- 5 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Włącz piekarnik na 180° góra-dół.
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj.
Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut.
Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę.
Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.
Nadzienie:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g
- 1 kg jabłek
- cukier puder do posypania
- sok z połowy cytryny
Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.
Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek i wymieszaj.Nadzienie powinno być zimne.
Roladę rozwiń, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.
Włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki, ok. 1 godziny.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO>CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz