sobota, 22 listopada 2014

Rolada jabłkowa

Nakład pracy...20 minut.
Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania.
No i niedrogo.


Ciasto:

- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- szklanka mąki
- 5 jaj
-  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
Włącz piekarnik na 180° góra-dół.
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj.

Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut.

Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę.
Ja dla ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam.
Nadzienie:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g
- 1 kg jabłek
- cukier puder do posypania
- sok z połowy cytryny

Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut.
Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek i wymieszaj.Nadzienie powinno być zimne.
Roladę rozwiń, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.
Włóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki, ok. 1 godziny.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO>CMOK








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz