czwartek, 27 listopada 2014

Placki ziemniaczane z cukrem i kwaśną śmietaną

Kiedy chcę się poczuć małym dzieciakiem, jem właśnie placki z cukrem i śmietaną.
Jest to mój powrót w przeszłość.
Taka "wisienka na torcie."
Do zrobienia placków najlepiej nadają się ziemniaki z dużą zawartością skrobi, np: Bryza , Ibis czy Tajfun. Na około 6 porcji:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 200 g kwaśnej śmietany
- cukier
- olej do smażenia
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Dodaj sól, pieprz i jajka. Wymieszaj dobrze.
Rozgrzej olej na patelni. Olej musi być gorący.

Ostrożnie, łyżką kładź masę ziemniaczaną na patelnię. Smaż około 4-5 minut z jednej strony, aż zbrązowieje spód, przełóż na drugą stronę i smaż ponownie około 4 minut. Dolewaj co jakiś czas olej do placków i mieszaj ciasto kartoflane za każdym razem przed smażeniem.
Gotowe placki odsącz na ręczniku papierowym i podawaj gorące, polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem.
Smacznego.CMOK


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz