piątek, 28 listopada 2014

Czekoladowo - Śmietankowe

Bardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.
Ciasto na formę 24-26 cm
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 4 jaja
- 2 cukry wanilinowe
-50 g kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, bułka tarta
Włącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.
Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do masy z żółtek i masła dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Wysmaruj blachę lekko masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut , góra-dół.
Dla pewności sprawdź ciasto suchym patyczkiem przed końcem pieczenia i w razie potrzeby wydłuż pieczenie o 5 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy już ciacho jest zimne zrób krem :
- 400-500 g śmietany kremówki
- trochę więcej niż pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 śmietan fix opcjonalnie , jeżeli ciasto ma postać kilka dni.
Śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym(+ śmietan fix)ubij na sztywno, bardzo sztywno.

Ciasto przekrój wzdłuż na pół i przełóż kremem. 

Po czym przykryj i obłóż całe ubitą śmietaną.
Wykrój kawałek i delektuj się delikatnością czekoladowo - śmietanową.
Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO.CMOK

1 komentarz:

  1. No to już wiem co prze weekend będę próbował robić i jadł do kawy:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń