czwartek, 6 listopada 2014

Pure ziemniaczane klasyka / mashed patatoes classic

Gdy masz dobre, mączne ziemniaki, grzechem jest nie zrobić z nich pure.
Z dodatkiem sosiku jest smaczne i wcale nie takie tuczące.
Do zrobienia szybkiego, prostego dodatku obiadowego potrzebujesz dla 3-4 osób


- 4 średnie ziemniaki np. IBIS, TAJFUN, BRYZA są mączne, z dużą zawartością skrobi
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatułowej
- sól





Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki, zalej wodą i gdy zaczną się gotować dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj do miękkości, gdy już są miękkie gotuj jeszcze ok. 2 minut. Odcedź. Osusz na małym ogniu, dodaj łyżkę masła,gałkę muszkatułową i mleko. Rozgnieć dokładnie widelcem a następnie ubijaczką lub drewnianą łyżką energicznie mieszaj do połączenia składników. Jeżeli masz praskę do ziemniaków, użyj jej a dopiero potem dodaj masło i mleko.Nie potrzebujesz wtedy widelca.

I gotowe. SMACZNEGO.Na pewno dasz radę.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz