Bardzo lubię.
Z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem, jest fajnym pomysłem na obiad, kolację a nawet śniadanie.
Lekko kwaskowata, rozgrzewająca i sycąca.
Taka nasza, bo po polsku.
Wykorzystam tutaj już gotowy wywar, ugotowany wcześniej z tego przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.html
ale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę.
Na dwa litry przygotuj
- 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony.
- pół szklanki słodkiej śmietany 12% lub tłuściejszej
- sól, pieprz, natka pietruszki lub koperku.
Do gotującego się wywaru wrzuć ziemniaki, gotuj do miękkości.
ok.10-15 minut. Dodaj szczaw, zagotuj i dopraw w/g własnych upodobań, wrzuć pokrojone warzywa i mięso, jeżeli wywar był przygotowany wcześniej, a jak już nie masz to wrzuć razem z ziemniakami, pokrojone w kostkę.
Dodaj śmietanę i zagotuj. Posyp natką lub koperkiem.
SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz