środa, 12 listopada 2014

kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs

Przepis z kuchni polskiej, moim dodatkiem jest tutaj natka pietruszki.Chora bym była jakbym czegoś nie dodała lub odjęła.
Kopytka są szybką alternatywą na świetne danie, o ile masz już ugotowane kartofle np. z poprzedniego dnia, oczywiście
świeżo ugotowane są jeszcze lepsze. Na 1 kilogram ziemniaków potrzebujesz:
- 300 - 350 g przesianej mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- mały pęczek natki pietruszki
Ziemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.
Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel na trzy części i z każdej kolejno formuj wałeczki grubości palca. Pokrój na kawałki. Wodę osól.
Do wrzącej wody dodawaj porcjami kluski. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Ciasto lekko twardnieje.
Wyjmuj łyżką cedzakową na talerze, dokładnie odsączając.

W małym garnku rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, chwilę podsmaż, aby bułka się zrumieniła. Polej kopytka i zajadaj. SMACZNEGO.CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz