- 3 duże garście rukoli
- 1 duża garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść orzeszków pini lub innych
- niecała szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- opcjonalnie garść startego parmezanu
- sól
- szczypta peperoncino lub pieprzu cayenne
Rukolę i natkę pietruszki bez łodyg, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do miksera lub miski, dodaj obrany czosnek, orzeszki, ser,
szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli robisz w mikserze, to
pietruszkę z rukolą dodawaj stopniowo podczas miksowania.
Posmakuj, jeżeli trzeba dosól i to wszystko jeżeli chodzi o sos.
Wstaw wodę na makaron, osól . Gdy zacznie wrzeć , wrzuć makaron i osól. Dla 2 osób ok. 300 gram. Gotuj według instrukcji obsługi na opakowaniu.
Podczas odcedzania makaronu odlej pół szklanki wody z garnka.
Połowę sosu wrzuć na patelnię, lekko podgrzej i wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj i jeżeli jest za suchy, podlej odrobiną wody z makaronu. Wymieszaj i podawaj.
Posyp parmezanem i SMACZNEGO.To nie może się nie udać.CMOK
Sos możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Używać do mięs, serów i sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz