niedziela, 2 listopada 2014

Rukolowe Pesto z Spagetti

Moje ulubione. Lekko ostre, gorzkawe i z posmakiem orzecha. Rukola czyli Rokietta siewna pomaga w trawieniu, wzmaga wytwarzanie żółci, leczy wrzody żołądka, likwiduje zgagę i wzdęcia.Pomaga przyswajać żelazo, jest moczopędna i przeciwszkorbutowa. Szybkie w przygotowaniu.
- 3 duże garście rukoli 
- 1 duża garść świeżej natki pietruszki
- 1 garść orzeszków pini lub innych
- niecała szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- opcjonalnie garść startego parmezanu
- sól
- szczypta peperoncino lub pieprzu cayenne

Rukolę i natkę pietruszki bez łodyg, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do miksera lub miski, dodaj obrany czosnek, orzeszki, ser,
szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Zblenduj wszystko na gładką masę. Jeżeli robisz w mikserze, to 
pietruszkę z rukolą dodawaj stopniowo podczas miksowania.

Posmakuj, jeżeli trzeba dosól i to wszystko jeżeli chodzi o sos.









Wstaw wodę na makaron, osól . Gdy zacznie wrzeć , wrzuć makaron i osól. Dla 2 osób ok. 300 gram. Gotuj według instrukcji obsługi na opakowaniu.


Podczas odcedzania makaronu odlej pół szklanki wody z garnka.

Połowę sosu wrzuć na patelnię, lekko podgrzej i wrzuć ugotowany makaron. Wymieszaj i jeżeli jest za suchy, podlej odrobiną wody z makaronu. Wymieszaj i podawaj.
Posyp parmezanem i SMACZNEGO.To nie może się nie udać.CMOK
Sos możesz przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Używać do mięs, serów i sałat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz