
Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.
Zmniejszone ilości podam na końcu posta.

- 9 jaj w temperaturze pokojowej
(ja, gdy zapomnę o tym wcześniej, wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody)
![]() |
Mąka |
- 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko)
- 30 łyżek przesianej mąki(ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału
- 4.5 łyżeczki(nie kopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)
-szczypta soli
-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao
- Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy.
- maliny do 1 kg
Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao. Czyli jaja, masło, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól.

Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.
Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.
Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśne
posypujemy lekko cukrem.
Pieczemy ok .35 minut/200 st.
Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.
Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,
gruszki. Co kto lubi.
Na małą tortownicę będzie to odpowiednio
- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki kakao
- bułka tarta+ masło do formy
- owoce ok. 400 gr.
Na tortownice 26 cm
- 6 jaj, 240 gr.masła, 10 łyżek cukru, 20 łyżek mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
-bułka tarta+masło do formy
- owoce ok. 800 gr.
dobre, pulchne ciasto, dzięki
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuń