niedziela, 21 września 2014

Pieczona dynia

Odkryłam cudowną potrawę z dyni.

Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam.

Potrzebujemy dynię i ser parmezan.

NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ.

Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia.

Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm.

Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli mamy drobną kostkę ten czas będzie krótszy.

Najprościej jest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo.
Pieczemy jeszcze 10 minut. 

Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: