niedziela, 28 września 2014

Ciacho malinowo-kakaowe

Przepis jest bajecznie prosty, jestem zwolenniczką gotowania i pieczenia bez komplikowania sobie życia długimi listami artykułów spożywczych. Ma być prosto i smacznie i nie drogo.

Jest to przepis na dużą blachę 35*40cm.

Zmniejszone ilości podam na końcu posta.

Malin nie zasypuje cukrem, gdyż nie o sok mi chodzi, a całe owoce, nawet jeżeli są kwaśne.Do naszego ciacha potrzebujemy:
- 9 jaj w temperaturze pokojowej
(ja, gdy zapomnę o tym wcześniej, wkładam całe jaja na ok.pół godziny do ciepłej wody)
Mąka
- 360 gr miękkiego masła 
- 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko)
- 30 łyżek przesianej mąki(ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału 
- 4.5 łyżeczki(nie kopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)
-szczypta soli
-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao 
- Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy.
- maliny do 1 kg
Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao. Czyli jaja, masło, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.

Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.
Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśne
posypujemy lekko cukrem.
Pieczemy  ok .35 minut/200 st.
Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.

Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,
gruszki. Co kto lubi.

Na małą tortownicę będzie to odpowiednio
- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżki kakao
- bułka tarta+ masło do formy
- owoce ok. 400 gr.

Na tortownice 26 cm
- 6 jaj, 240 gr.masła, 10 łyżek cukru, 20 łyżek mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
-bułka tarta+masło do formy
- owoce ok. 800 gr.



2 komentarze: