czwartek, 28 maja 2015

Makaron ze szpinakiem i pomidorami

 Dla jednej osoby... czas około25-30 minut... Na obiad, kolację..smacznie i zdrowo
- Makaron bavette lub inny 80 g (waga suchego makaronu, przed ugotowaniem)
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1/3 szklanki sosu pomidorowego lub 2 średnie, dojrzałe pomidory
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- szczypta pieprzu, soli, gałki muszkatołowej i jeden liść laurowy
- 2 łyżki oleju








Wstaw wodę na makaron, a następnie gdy woda zawrze,posól ją i wrzuć makaron. Gotuj w/g przepisu na opakowaniu. W między czasie :
Podsmaż na dwóch łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj szpinak, jeżeli masz mrożony , odciśnij go najpierw z wody. Po 5 minutach dodaj drobno posiekany czosnek. Posmaż kolejne 5 minut dodaj przyprawy i sos pomidorowy lub dwa sparzone i drobno pokrojone pomidory. Duś wszystko do momentu gdy odcedzisz makaron. Teraz dodaj pokruszoną fetę, makaron i zamieszaj. SMACZNEGO>CMOK.

1 komentarz: