czwartek, 7 maja 2015

Wątróbka z pieczarkami, ulubiony przepis szalonego A.

Przepis jest dla 2 osób  z mojej diety, która działa. :))
- 160 g kaszy jaglanej lub 400 g ziemniaków
- puszka groszku konserwowego
- 2 cebule
- 240 g pieczarek
- sól, pieprz czarny, majeranek, 3 liście laurowe
- 300 g wątróbki z indyka
- 4 łyżki oleju do smażenia
Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokój na ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w talarki.
Czas przygotowania jest nie dłuższy niż 30 minut, wstaw więc kaszę lub ziemniaki, na gorący olej wrzuć pieczarki, po chwili dodaj liście laurowe, pieprz i cebulę. NIE SÓL>. Smaż wszystko około 5 minut, aż cebula zmięknie. MIESZAJ co jakiś czas.
Między cebulę ułóż wątróbki. Po około 1 minucie przewróć je, posyp majerankiem i przykryj . Duś około 6 minut. Mieszaj co chwilę, aby się nie zjarała cebula. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze około 10 minut. Im grubsza wątróbka tym dłużej się smaży. Powinna stwardnieć. Mieszaj co chwila. Sprawdź ziemniaki, jak już są miękkie , odcedź, potłucz i dodaj groszek. Podobnie z kaszą, bez odcedzania oczywiście. Posól wątróbki, zamieszaj i podawaj. SMACZNEGO> CMOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz