Można go zamrozić i dodawać do potraw.
Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu.
- około 60 dkg łopatki
- 3 cebule, olej lub smalec do smażenia
- 2 marchewki, pietruszki
- kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki wina czerwonego lub wody
Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy na złoty kolor, nie solimy. Przekładamy do garnka, i wrzucamy pokrojone warzywa. Podduszamy, solimy, dokładamy 3-4 liście laurowe, posiekany czosnek, łyżkę majeranku i szczyptę tymianku.
Po chwili dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Wlewamy około 2,5 litra wody, Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować.
Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza pod sos pieczeniowy. Resztę sosu zaprawiamy łyżką mąki ziemniaczanej lub innej skrobi rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody, Wlewamy do sosu, mieszamy, zagotowujemy i gulasz gotowy. Oczywiście dopraw w/g własnego gustu pieprzem czy ostrą papryką.
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną lub inną, do tego ogóreczki kiszone i dużo koperku.SMACZNEGO.CMOK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz